توجه به استاندارد سازههای ساختمانی مهمترین موضوعی است که در صنعت ساختمانسازی باید در نظر گرفته شود. همه افراد به فکر ساخت سازههای مقاوم و بادوام در برابر حوادث طبیعی هستند. یکی از سقفهایی که امروزه به فور در ساختمانسازی و حتی ویلاسازی از آن استفاده میشود، سقف یوبوت است.
نکته مهم اینجاست که استفاده از تجهیزات مناسب برای اجرای صحیح، میتواند باعث شود که سقف موردنظر به بهترین شکل ممکن و همچنین استاندارد اجرا شود و در زمان وقوع بلایای طبیعی مشکلاتی ایجاد نشود. اگر بهعنوان مهندسان، معماران یا پیمانکاران ساختمانی و حتی تکنسینهای اجرایی پروژههای ساختمانی فعالیت دارید، پیشنهاد میکنیم که برای آشنایی با تجهیزات اجرای سقف یوبوت حتما این مقاله را بخوانید. این مقاله به مهندسان و پیمانکاران برای برنامهریزی بهتر اجرای سقف یوبوت کمک شایانی خواهد کرد.
معرفی کلی تجهیزات مورد نیاز در اجرای سقف یوبوت
یکی از دغدغههای مهم کارفرمایان و مشتریان، اجرای سقفهای ساختمانی و سقف یوبوت است. معمولا برای صرفهجویی در مصرف بتن و کاهش وزن سازه از این نوع سقف استفاده میشود. این نوع سقف نسبت به سقفهای تیرچه و کوبایکس مزایای بیشماری دارد. معمولا از سقف یوبوت برای دهانههای بیش از 20 متر استفاده میشود. سقف u-boot یک فناوری مدرن در صنعت ساخت و ساز است که در نهایت باعث میشود که یک سازه سبک وزن داشته باشید.
اجرای این سقف نیازمند مهارت و تخصص یک تیم اجرایی معتبر است. ما در ادامه نگاهی مختصر به تجهیزات موردنیاز در زمان اجرای این سقف خواهیم داشت. مراحل اجرای سقف یوبوت و تجهیزات موردنیاز را برای شما توضیح خواهیم داد.
مطلب پیشنهادی : بررسی میزان مصرف بتن در سقف یوبوت [عوامل تأثیرگذار و روشهای بهینهسازی]
تجهیزات قالببندی سقف یوبوت
در ادامه تجهیزات قالب بندی سقف یوبوت را توضیح خواهیم داد.
قالبهای یوبوت
سقف یوبوت بهعنوان یکی از سقفهای توخالی شناخته میشود که وسط این سقف بین میلگردهای بالا و پایین، قالبهای یوبت قرار میگیرند. در اصل قالبهای بوبوت یکی از ابزارهای مورد نیاز برای این نوع سقف هستند. قالبهای یوبوت استفاده شده برای اجرای سقف یوبوت معمولا از جنس پلیاتیلن، پلیاستایرن و یونولیت هستند. در این میان جنس پلی استایرن بیشتر کاربرد را دارد و شما هرکدام از این قالبها را باتوجه به بودجه یا شرایط فنی پروژه میتوانید استفاده کنید.
قالب یوبوت تک
رایجترین قالب مورداستفاده در قالب بندی سقف یوبوت قالب تک در ابعاد ۵۲*۵۲ سانتیمتر و معمولا است که ارتفاع آن تا ۲۸ سانتیمتر هم تخمین زده میشود. زمانی که از این قالب استفاده میکنید، ابتدا باید یک لایه بتنریزی انجام شود و بعد از آن قالب یوبوت تک روی آن قرار بگیرد. احتمال نفوذ بتن به درون آن یکی از معایبی است که میتوان برای این نوع قالب در نظر گرفت که در چنین زمانیهایی برای جلوگیری از این موضوع، از درپوش یوبوت استفاده میکنند تا این مشکل حل شود.
قالب یوبوت دوبل
قالب یوبوت دوبل در اصل دو قالب تک است که بهم چسبیده است و به آن قالب یوبوت ساندویچی هم گفته میشود. این قالب مشکل نفوذ به بتن را حل کرده و البته هزینه و زمان نصب بیشتری نسبت به قالب یوبوت تک دارد.
قالب یوبوت اصلاحشده
قالب یوبوت اصلاح شده با ابعاد ۳۰*۳۰ سانتیمتر، یکی دیگر از انواع قالبهای استفاده شده است. از این قالب زمانی استفاده میشود که در قالبهای تک یا دوبل مشکل پر نشدن فضای زیر قالب وجود داشته باشد. قالب اصلاح شده معمولا نسبت به قالب یوبوت تک و دوبل قیمت کمتری دارد؛ اما وزن سقف و حجم بتن مصرفی را افزایش میدهد.
تیرهای موقت و جکهای سقفی
تیرهای موقت و جکهای سقفی یکی دیگر از تجهیزاتی است که باید در این زمینه استفاده شود. این تجهیزات نقش مهمی در نگهداری قالب تا زمان گیرش بتن خواهند داشت.
جکهای سقفی نصب شده روی سقف باید یک فاصله استاندارد از هم دیگر داشته باشند. قسمت پایین جک از یک لوله با قطر 5 سانتیمتر (مادگی) و ضخامت 2.5 میلیمتر ساخته شده و قسمت زیر سقف از لوله با قطر 6 سانتی متر (نرگی) و ضخامت 2 میلی متر ساخته خواهد شد.
فریمبندی و شاسی فلزی
یکی دیگر از تجهیزات قالب بندی سقف یوبوت، فریم بندی و شاشی فلزی است. این کار به منظور تثبیت و همراستا کردن قالبهای موردنظر انجام میشود.
تجهیزات بتنریزی و تقویت سازه
تجهیزات بتن ریزی و تقویت سازه یکی دیگر از مواردی است که باید به بررسی آن بپردازیم. ابزارهایی مانند پمپ بتن، ویبراتور بتن و همچنین میلگرد و شبکه آرماتوربندی از جمله ابزارهای لازم و ضروری برای اجرای سقف یوبوت هستند که در ادامه عملکرد هرکدام را برای اجرای بهتر سقف یوبوت توضیح خواهیم داد.
پمپ بتن
پمپ بتن برای انجام و انتقال بتن ریزی سقف یوبوت استفاده میشود. در واقع این پمپ ها با وارد کردن فشار باعث حرکت بتن در لوله یا شیلنگها خواهد شد. معمولا دو نوع پمپ برای این منظور در نظر گرفته میشود که از نوع پمپهای زمینی و پمپهای دکلی( هوایی) هستند.
پمپ بتن زمینی بر برای انتقال بتن از لولههایی که روی سطح زمین نصب میشوند استفاده خواهد شد و پمپ هوایی در محیطهایی که دسترسی به پروژه دشوار است، بیشترین کاربرد را خواهد داشت.
در نظر داشته باشید که برای بتن ریزی یکنواخت باید از پمپ بتن مناسب استفاده کرد و بهتر است با کارشناسان و متخصصانی که در این زمینه دانش کافی دارند مشورت داشته باشید.
ویبراتور بتن
یکی دیگر از ابزارهایی موردنیاز، ویبراتور بتن است. از ویبراتور بتن برای درست کردن بتن در ساختمانسازی استفاده شده و استفاده از آن در مقاوم سازی بتن و جلوگیری از تشکیل حباب در آن تاثیر زیادی دارد. در اصل نقش ویبراتور بتن در متراکمسازی بتن و جلوگیری از حفرههای هوایی است.
مزیت استفاده از ویبراتور بتن این است که علاوه بر جلوگیری از حفرههایی هوایی، سرعت ساخت و ساز ساختمان را بالا برده و اتصال بتن با فولاد آرماتور بهتر انجام میشود. برای بتن سازههای آرماتوری سنگین استفاده از این دستگاه ضروری است.
میلگرد و شبکه آرماتوربندی
برای اجرای سقفهای یوبوت به میلگردهای فولادی نیاز است. در بین قالبهای یوبوت باید میلگردها قرار داده شوند و فاصله مناسب بین میلگردها 20 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. در اصل میلگردها و شبکه آرماتوربندی هم در اجرای نصب صحیح سقفها تاثیر زیادی دارند. در واقع آرماتوربندی سازه وظیفه تقویت سازه در برابر نیروهای فشاری و کششی را بر عهده دارد. در مرحله آرماتوربندی شبکه آرماتور باید طبق نقشههای اجرایی انجام شود و معمولا پایین دال بسته میشود.
روشهای اجرای صحیح آرماتوربندی برای استحکام بیشتر سقف معمولا به صورت زیر است:
- بستن قالب تخت زیرین دال: این مرحله باید باتوجه به تغییرات سازه انجام شود؛ معمولا برای این منظور از چوبف فلز و… استفاده میکنند.
- بستن شبکه آرماتور دال پایین: در این مرحله شبکه آرماتور باید پایین دال بسته شود و باید حداقل یک میلگرد بین قالبهای یوبوت به فاصله 20 سانتیمتر قرار داده شود.
- چیدمان قالبها طبق نقشه سازه: طبق نقشه سازه باید قالبها چیدمان شوند و فاصله بین آنها با استفاده از بندهای تعبیه شده روی قالب تنظیم شود.
- بستن شبکه آرماتور بالای دال: در این مرحله آرماتور بالای دال بسته میشود. در برخی از موارد نیاز است که از آرماتورهای برشی بین قالبها استفاده کرد.
- بتن ریزی لایه ابتدایی سقف یوبوت: در مرحله بتن ریزی باید دو مرحله این فرآیند را انجام داد. در مرحله اول، باید لایه بتن به ضخامت 5 تا 10 سانتی متر و با اضافه کردن روانکننده به بتن انجام میشود.
- تمکیل بتن ریزی: در این مرحله، لایه دوم بتن ریزی انجام میشود و فاصله بین بتنها باید پر شود.
- باز کردن قالب: در این مرحله بعد از گیرش کامل بتن، باید قالبهای زیر دال را باز کرد. از این قالبها میتوان برای پروژههای بعدی استفاده کرد.
تجهیزات ایمنی و کنترل کیفیت
یکی از تجهیزات مناسب برای اجرای سقف یوبوت، تجهیزات ایمنی و کنترل کیفیت است. تجهیزات ایمنی کارگران از جمله (مانند کلاه، دستکش، کفش ایمنی، کمربند ایمنی) مهمترین موضوعی است که باید به آن دقت و توجه کنید. این موضوع علاوه بر سلامت جان کارگران میتواند باعث تسریع فرآیند اجرای سقف موردنظر شود و باعث شود که کارگران و کلیه فرآیندهای انجام کار به درستی و حتی با نهایت سرعت انجام شود.
علاوه بر این ابزارهای اندازهگیری و تراز کردن (مانند تراز لیزری، متر مهندسی، شاقول) و همچنین دوربینهای نظارتی و کنترل کیفیت بتن، در این دسته از تجهیزات ایمنی جای دارند. این ابزارها دقت فرآیند کار را بالا برده و حتی باعث برای بهتر انجام دادن فرآیند کار استفاده شوند.
نصب نرده یا تورهای ایمنی در زمان اجرای کار کارگران هم یکی از تجهیزات ایمنی است که باید رعایت شود.
نکات اجرایی و بهینهسازی استفاده از تجهیزات
موضوع مهم بعدی که باید به آن اشاره داشته باشیم، نکات اجرایی و بهینه سازی استفاده از تجهیزات در زمان اجرای سقف یوبوت است. در روشهای اجرای سقفهای مدرن از قطعات از پیش ساخته استفاده میشود و همین موضوع میتواند روی روند اجرای سقف و سرعت آن تاثیر زیادی داشته باشد. علاوه بر افزایش سرعت و دقت و کاهش زمان ساخت، خطای کار هم کمتر خواهد شد. حتی استفاده از برخی از تجهیزات میتواند در این راستا باعث افزایش سرعت اجرای کار شود.
یکی از نکات مهم در زمان انتخاب و استفاده از تجهیزات اجرایی سقف یوبوت، استانداردهای مهم در زمان اجرای سقف است. استانداردهای در نظر گرفته برای هرسازه سقفی متفاوت است و برای سقف یوبوت هم باید استانداردهای خاص این نوع سقف در نظر گرفته شود.
مطلب پیشنهادی : بهترین سقف سبک و ارزان برای ویلا+ راهنمای انتخاب از 0 تا 100
نتیجهگیری
در این مقاله در مورد تجهیزات مورد نیاز برای اجرای سقف یوبوت اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفته شد، سقف یوبوت به دلیل جذابیت بصری، یکی از مدرنترین و متداولترین سقفهای مورد استفاده در ساختمانسازی است. این سقف حتی بهعنوان یکی از سقفهای عایق حرارت و صدا هم شناخته میشود.
استفاده از تجهیزات مناسب برای اجرای سقف یوبوت، میتواند ضمن افزایش سرعت کار، مزایای بیشماری به همراه داشته باشد که در این مقاله در مورد آنها صحبت کردیم.