• ساختن برای ماندن
جک سقفی
مشاوره رایگان
جهت دریافت مشاوره از تیم متخصص عالی سازان فرم درخواست مشاوره را تکمیل نمایید

جک سقفی | انواع،مزایا،معایب و راهنمای انتخاب [از0تا100]

  • نویسنده :عالی سازان عرش کارمانیا
  • تاریخ انتشار :19 مهر 1403

جک سقفی ابزار حمایتی سقف است. این وسیله کاربردی، سقف را تا زمان استحکام آن ثابت نگه می‌دارد و یار کمکی آن محسوب می‌شود. همچنین به تنظیم ارتفاع نیز کمک می‌کند. این ابزار برای بر پایی خیمه موقت، ترمیم ساختمان‌ها، موارد نظامی و فضایی و… نیز کاربرد دارد. جک سقفی انواع مختلفی دارد، فرقی نمی‌کند ساخت و ساز سقف کانتون، سقف یوبوت، سقف وافل و … را پیش رو داشته باشیم. در هر صورت باید از جک سقفی استفاده کنیم تا نتیجه کارمان سقفی محکم، مطمئن و پا برجا باشد. از آنجا که این ابزار در ساخت و ساز اهمیت زیادی دارد، در این مقاله از سایت عالی سازان عرش کارمانیا به طور کامل به جک سقفی می‌پردازیم و کاربرد آن را شرح می‌دهیم. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در این زمینه با شما به اشتراک بگذاریم.

جک سقفی چیست؟

جک سقفی چیست؟

جک سقفی همانطور که از نامش پیداست، به سقف و ارتفاع مربوط است. در .واقع جک سقفی یک ابزار مهم ساخت و ساز است که برای تنظیم ارتفاع از آن استفاده می‌شود. این ابزار، از سازه و سقف حمایت می‌کند. جک سقفی بار وارده بر سقف را تحمل می‌کند، کاربرد مهم و اصلی جک سقفی حفظ سقف از فرو ریختن پس از عملیات بتن ریزی است. پس ازعملیات بتن ریزی معمولا 10 تا 28 روز طول می کشد تا سقف استحکام لازم را به دست آورد، در این مدت جک سقفی، سقف را نگه می‌دارد و همانند ستون فقرات ایستادگی آن را حفظ می‌کند. بنابراین از این ابزار مهم به طور موقت استفاده می‌کنند.

برای اجرای تمامی سقف‌ ها از جمله سقف کانتون، سقف یوبوت، سقف وافل و … از جک سقفی استفاده می‌شود تا استحکام و استفامت لازم را حفظ کند. جک سقفی در انواع و اندازه‌های مختلف تولید می‌شود.  شاید بخواهید بدانید که جک سقفی مورد نیاز پروژه عمرانی را بر چه اساسی باید انتخاب کنید. به طور کلی جک‌های سقفی در وزن های مختلف ارائه می‌‌شوند. هرچه ارتفاع سازه مورد نظر بلندتر باشد، باید از جک سقفی سنگین تری استفاده کرد. البته نظر تخصصی مهندسان در انتخاب نوع جک سقفی مهمترین ملاک مهمی برای انتخاب آن است.

جک سقفی خیلی سبک، می‌تواند خطر آفرین باشد و نتواند بار وارده از سقف را به دوش کشد. ممکن است این جک سقفی نامناسب، زیر بار سنگین وارده خم شود یا مقاومت خود را به کلی از دست دهد و بشکند، بنابراین انتخاب جک سقفی استاندارد و سازگار با سازه بسیار اهمیت دارد.

جک های سقفی با ارتفاع های ۳، ۲۰/۳، ۵/ ۳، ۴ و ۵ متری تولید می شوند و همانطور که گفتیم انتخاب آن با توجه به ارتفاع سقف انجام می گیرد. سایز استاندارد جک سقفی دارای ارتفاع ۳ متر و ۲۰ سانتی متر و وزن ۱۴ کیلوگرم است. . نهایت وزنی که جک سقفی تحمل می‌کند، حدود ۱.۵ تن است.

درباره ساختار یا اجزای سجک قفی هم بهتر است بدانید که این ابزار از دو لوله پایینی و بالایی تشکیل شده است که لوله پایینی یا همان مادگی قطر ۶ سانتی متر و ضخامت ۲ میلی متر دارد. همچنین لوله بالایی یا همان نری قطر ۵ سانتی متر و ضخامت ۲.۵ میلی متر دارد.


مطلب پیشنهادی : مقایسه سقف وافل و تیرچه بلوک در ساختمان سازی [مزایا،معایب و هزینه ها]


 کاربردهای جک سقفی

 کاربردهای جک سقفی

در بخش قبلی به کاربرد جک سقفی اشاره کردیم، از جک سقفی در پروژه‌های عمرانی بهره می‌گیرند. در واقع کاربرد اصلی آن حفظ سقف است و به طور موقت سقف را نگه می‌دارد، این نگهداری تا زمان استحکام کامل سقف طول می‌کشد.

از این ابزار برای کفراژ بندی سقف یا همان قالب بندی سقف استفاده می‌شود. منظور از کفراژ، لوله‌های متصل به‎ هم از جنس فلز، چوب، بتن یا پلیمر است که برای حالت‌گیری بتن و استحکام آن کاربرد دارند. جک سقفی در زیر قالب‌ها تا زمان سفت شدن کامل بلوک‌ها قرار می‌گیرد. فرقی نمی‌کند بخواهید ساختمان چند طبقه بسازید در هر صورت باید از جک سقفی استفاده کنید تا از سقف طبقات محافظت نمایید.

جک‌های سقفی باکیفیت تر ، بهتر می‌توانند از سقف مراقبت کنند و قالب سقف را بهتر مهار می‌کند و نتیجه عالی از آن می‌گیرید.

دیگر کاربردهای جک سقفی

  • ابزاری برای سازه‌های موقت: برای ساخت سازه‌های موقت از جک سقفی استفاده می‌شود. خیمه‌ها، سکوهای مراسم های مختلف و… از این جمله است.
  • یار کمکی در هنگام زلزله: برای تعمیر خانه ها و ساختمان با کاربری مختلف پس از زلزله می‌توان از جک سقفی استفاده کرد. این سازه تا بازسازی از سقف مراقبت می‌کند و جلوی ریزش بیشتر را می‌‎گیرد.
  • عصای دست هنرمندان و معماران: جک سقفی در پروژه‌های هنری و معماری، عصای دست مجریان پروژه است و در تنظیم ارتفاع سازه به آنها کمک می‌کند. با امکانی که این ابزار برای هنرمندان و معماران فراهم می‌کند، دست آنها را برای خلاقیت باز می‌گذارد.
  • نصب و تعمیر لوله‌ها و سیستم‌ تهویه: از آنجا که جک‌های سقفی به تنظیم ارتفاع کمک می‌کنند، برای نصب و تعمیر لوله‌ها و سیستم تهویه از آنها استفاده می‌شود.
  • ساخت پل و تونل: جک سقفی در ساخت پل، تونل و دیگر پروژه‌های عمرانی ابزاری مفید است و به تراز درست و تنظیم ارتفاع کمک می‌کند.
  • کاربردهای نظامی و فضایی: جک سقفی، در ساخت سکوها و سفینه‎‌های فضایی، همچنین تراورس ‌های پایگاه‌ نظامی نیز استفاده می‌گردد.

تا اینجا متوجه شدیم که جک‌های سقفی کاربرد زیادی دارند و دارای اهمیت خاصی در انواع پروژه‌ها عمرانی به ویژه احداث سقف هستند.

عالی سازان عرش کارمانیا، مجری متخصص سقف‌ یوبوت ، کانتون و وافل آماده پذیرفتن سفارشات ساخت و ساز شما است.

آشنایی با انواع جک سقفی

همانطور که گفتیم جک سقفی انواع مختلفی دارد که در این بخش با آنها آشنا می‌شویم. هر جک ویژگی خاص و کاربردهای متفاوت از دیگر جک ها دارد.

جک سقفی صلیب ثابت

رایج ترین و ساده‌ترین نوع جک سقفی در ساخت و ساز، جک سقفی صلیبی است. قسمت صلیب این ابزار ثابت است و با یک رزوه که در قسمت میانی آن است، می‌توان ارتفاع جک را به دلخواه تنظیم نمود.

جک سقفی صلیبی، قسمت صلیبی پهنی دارد و به همین دلیل بخش بیشتری از سقف را پوشش می‌دهد؛ این نوع جک ساختمانی در قسمت‌های مختلف ساختمان کاربرد زیادی دارد. البته توجه داشته باشید که جک سقفی صلیبی انعطاف‌پذیری کمی دارد که آن را با محدودیت مواجه می‌کند. با وجود این محدودیت، این سقف کابردهای زیادی دارد.

جک سقفی T شکل

جک سقفی T شکل

یکی از انواع جک، جک سقفی T شکل است. این سقف قابلیت چرخش دارد و در زاویه‌های مختلف می‌توان آن را چرخاند. قسمت T این جک‌ ها قابل چرخش است و می‌توان آن را به طور کامل هم جدا کرد که به جک ساده بدل می‌شود. جک T شکل، کاربردهای زیادی دارد و منعطف‌تر از دیگر جک ها است. البته از آن برای سقف‌های سبک می‌توان استفاده کرد و تحمل بار سقف‌های سنگین را ندارد. این قطعه عمر مفید و نگهداری آسانی دارد.

جک سقفی عراقیU  شکل

یکی دیگر از انواع جک سقفی نوع عراقی آن است. این جک را با نام های U شکل و جک سقفی صادراتی نیز می‌شناسند. این جک سقفی، زمانی کابرد دارد که تازه بتن ریزی انجام شده باشد. ویژگی مثبت و مهم این جک تحمل بار زیاد است، به همین دلیل برای جلوگیری ریزش سقف‌های سنگین از این جک استفاده می‌کنند. اجزای اصلی جک عراقی مانند دیگر جک‌ها نری و مادگی و همچنین رزوه است.

لوله‌ U شکل که بر قسمت نری قرار دارد، مهم‌ترین قسمت جک عراقی است و وظیفه آن نگه داشتن تیرک است. نام گذاری این جک نیز به خاطر همین لوله U شکل است. به طور کلی در ساخت همه جک‌ها تراز بودن لوله‌ها مهم است و اگر این نکته رعایت نشود، سقف ممکن است کج یا خم شود.

تا اینجا متوجه شدیم که نامگذاری جک‌های سقفی بیشتر با توجه به ظاهر و شکل آنها انجام شده است.

جک شمعی

این جک سقفی قابلیت تنظیم ارتفاع دارند. این ویژگی یک مزیت برای آنها است و برای سازه‌ها با ارتفاع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. لوله‌های بلند ویژگی ظاهری جک شمعی است.

جک قائم مهاربندی

این جک بخش ابتدا و انتها را به طور ثابت نگه می‌دارد و برای اندازه گیری بار صفحات افقی از آن استفاده می‌شود. برای کفراژ بندی همچنین سقف های بتنی می‌توان از آن استفاده کرد اما برای ارتفاع بیشتر از 5.5 متر کاربرد ندارد.

جک فلزی مهاربندی

این جک، قابلیت تنظیم بلندی از طریق چرخش افقی را دارد و برای سطوح قائم به کار می‌رود. جک‌های سقفی فلزی مهاربندی، امکان تنظیم دقیق‌تر ارتفاع را دارند و برای انواع سقف کاربرد دارد. ویژگی چرخش این جک را از انواع دیگر متمایز کرده است.

جک مهاربندی دوبله

از این نوع جک برای پشت دیوارها استفاده می‌کنند. کاربرد آن برای شاقول کردن قالب، همچنین تحمل بار جانبی است. این جک دو بخش دارد. بخش جک کوتاه به قسمت پایین قالب های دیوار قائم و یا ستون ها و سازه های قائم مرتبط است. بخش دوم آن جک بلند نام دارد و به بالای قالب نصب و به صورت مورب قرار داده می شود.

مزایای استفاده از جک سقفی

  • افزایش سرعت پروژه: با استفاده از جک سقفی، تنظیم ارتفاع در زمان اندکی انجام می‌گیرد، پس سرعت پروژه شما افزایش می‌یابد و در نتیجه ساختمان سریع تر کامل می‌شود.
  • وزن سبک: جک‌های سقفی وزن بسیار سبکی دارند، در نتیجه حمل و نقل و همچنین نصب آنها به آسانی انجام می‌شود.
  • چند بار مصرف: جک‌های سقفی را چندین مرتبه می‌توان استفاده کرد، بنابراین از این نظر صرفه اقتصادی دارند.

معایب جک سقفی

  • قیمت بالا: جک های سقفی معمولا از جنس فولاد با کیفیت تولید می‌شوند، بنابراین هزینه بالایی دارند. هرچند که چندین مرتبه می‌توان از آنها استفاده کرد.
  • سیستم مهاربندی دشوار: برخی از جک های سقفی در سیستم مهاربندی مشکلاتی دارند که ممکن است هزینه بر باشند.
  • ضریب لاغری بالا: برخی از جک‌های سقفی به دلیل ضریب لاغری بالایی که دارند، مقاوم نیستند. در استفاده از این جک‌ها باید نهایت دقت و مراقبت را به کار برد.

مطلب پیشنهادی : مقایسه سقف وافل و یوبوت [کاربرد،مزایا،معایب،هزینه ها و …]


چگونه جک سقفی مناسبی را برای پروژه خود انتخاب کنیم؟

انواع جک سقفی

  • برای انتخاب جک سقفی مناسب، ابتدا نیازهای پروژه را بسنجید « آیا تمام سقف سازه یا بخشی از آن به جک سقفی نیاز دارد؟ » با پاسخ به این سوال بخش زیادی از ابهام شما رفع خواهد شد.
  • توجه به وزن سقف و بار وارده بر ساختمان اهمیت دارد، به طور مثال از جک یو شکل، برای سقف هایی با وزن زیاد می‌توان بهره برد و سقف تی شکل برای سقف سبک کاربرد دارد. وزن سقف نیز تعیین کننده نوع جک سقفی است.
  • همانطور که گفتیم نظر تخصصی مهندسان مجری برای انتخاب جک سقفی بسیار مهم و تعیین کننده است.
  • به مساحت و فضای کاری توجه کنید، در شرایطی که فضای کار کوچک و محدود است از برخی از جک های سقفی مانند جک عراقیu شکل باید استفاده کرد.
  • توجه به کیفیت و مواد اولیه جک سقفی را فراموش نکنید. برخی از مواد بی کیفیت خیلی سریع خم می‌شوند و می‌شکنند که خسارت زیادی را به شما وارد می‌کند. به برند کالا همیشه توجه کنید، چرا که برندها عموما ارتباط مستقیمی با کیفیت محصول دارند.
  • مدل فاصله گذاری جک ها از یکدیگر نیز در انتخاب جک سقفی مناسب اهمیت دارد. به چگونگی فاصله گذاری جک ها با توجه به نوع و وزن سقف دقت کنید. مهندسان ساختمان سازی این فاصله را تعیین می‌کنند.

سخن پایانی

سقف‌ها یکی از ارکان اصلی ساختمان‌ها هستند. این جز ساختمان آنقدر اهمیت دارد که یک سازه پس از پایان سقف پروژه به اتمام رسیده، به حساب می‌آید. تا سقف نباشد خانه، خانه به حساب نمی‌آید و ساختمانی نیمه ساز است. با مطالعه این مطب آموختید که جک سقفی یک وسیله حیاتی و بسیار مهم برای ساخت سقف محسوب می‌شود و بدون استفاده از آن امکان احداث سقف وجود دارد.

مهندسان متخصص شرکت عالی سازان عرش کارمانیا در احداث انواع سقف‌ها تمامی استانداردهای لازم را رعایت می‌کند و از روش‌های مدرن و لوازم ضروری ساخت و ساز بهره می‌گیرد تا ساختمانی بی عیب و نقص داشته باشید. احداث سقف‌هایی مانند سقف یوبوت، سقف کانتون و سقف وافل حیطه تخصصی این شرکت محسوب می‌شوند. در صورتی که هر گونه سوال و ابهامی دارید از مشاوره رایگان عالی سازان بهره بگیرید و پس از رفع ابهام با خیال راحت پروژه خود را به شرکت حرفه‌ای عالی سازان عرش کارمانیا بسپارید.

اولین دیدگاه را بنویسید

درخواست خدمات عالی سازان

جهت در خواست خدمات فرم زیر را تکمیل نمایید

"*" indicates required fields

درخواست مشاوره رایگان از  عالی سازان

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید

"*" indicates required fields