• ساختن برای ماندن
اسپیسر چیست
مشاوره رایگان
جهت دریافت مشاوره از تیم متخصص عالی سازان فرم درخواست مشاوره را تکمیل نمایید

اسپیسرچیست؟ [انواع اسپیسر ،کاربرد،روش استفاده و مزایا]

  • نویسنده :عالی سازان عرش کارمانیا
  • تاریخ انتشار :14 مهر 1403

در این مقاله از سایت عالی سازان عرش کارمانیا با اسپیسر و انواع آن آشنا می‌شویم. به طور کلی در هر ساخت و ساز ساختمانی رعایت نکات و به اصطلاح فوت‌ کوزه ‌گری نتایج عالی به دنبال دارد. یک ساختمان مهندسی شده، مستحکم و زیبا نتیجه تلاش و تخصص نیروی انسانی است.

استفاده از اسپیسر فوت کوزه ‌‌گری میلگرد سالم است. در هر سازه ساختمانی که بتن و میلگرد در کنار هم باشند به اسپیسر نیاز است. در واقع اسپیسر فاصله‌ای را میان بتن و میلگرد ایجاد می‌کند. اسپیسر یک ابزار ساخت و ساز مهم و کاربردی است که با محاقظت از میلگرد در برابر زنگ زدگی، از وارد شدن ایرادات بر پیکره سازه‌ها جلوگیری می‌کند. این ابزار انواع گوناگونی دارد و به صورت افقی یا عمودی اجرا می‌گردد.

شرکت عالی سازان عرش کارمانیا مجری متخصص امور مختلف ساختمانی است. این شرکت علاوه بر موفقیت در ثبت اختراع تکنولوژی سقف کانتون، مجری حرفه ای سقف یوبوت و سقف وافل نیز است. این شرکت از ابزارهایی همچون اسپیسر برای ساخت و ساز استاندارد بهره می‌گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون اسپیسر در ادامه با ما همراه باشید.

اسپیسر چیست و چه کاربردی در سازه ساختمانی دارد؟

اسپیسر چیست و چه کاربردی دارد؟

اسپیسر از واژه انگلیسی spsace  گرفته شده است. این واژه به معنای فاصله گذار و فاصله نگهدار است. اسپیسر نقش میانجی بتن و میلگرد را ایفا می‌کند. هنگامی که فونداسیون و بتن مسلح را اجرا می‌کنند، نوبت اسپیسر برای ایفای نقش خود فرا می‌ رسد. این ابزار بتن و میلگرد را با هم خو می‌دهد و در میان قالب بتن و میلگردها قرار می‌گیرد.

اسپیسر در سایزهای 15 تا 150 میلیمتر تولید می‌شود. با توجه به نوع سازه از سایز خاص اسپیسر استفاده می‌گردد.

با نام‌های دیگر همچون کاور بتن، کاور میلگرد، لقمه بتن و … نیز شناخته می‌شود. این ابزار ساختمانی به منظور پوشش میلگرد و محافظت از آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسپیسر کیفیت سازه ساختمانی را بالا می‌برد. این ابزار انواع مختلفی دارد و در اندازه‌های متفاوتی نیز تولید می‌شود. برای بخش‌های مختلف سازه از اسپیسر با سایزهای متفاوت استفاده می‌‌گردد.

در دال‌ها، دیوارها و دیگر حجم‌های بتنی اسپیسر نقش مهمی دارد و فاصله میلگرد را در این بخش‌ها به خوبی حفظ می‌کند. این حفظ فاصله از زنگ زدگی میلگردها جلوگیری می‌کند.

اسپیسر در پروژه های متعدد عمرانی کاربرد دارد، برای ساخت انواع سقف همچون سقف یوبوت، سقف وافل، سقف کانتون … به اسپیسر نیاز است، همچنین در پروژه‌های شهری و بین شهری مثل سد سازی، تونل سازی، انواع ساختمان سازی و… از اسپیسر استفاده می‌شود.

اسپیسر با عملکرد مفیدی که دارد از زنگ زدی و خوردگی میلگردها جلوگیری می‌کند و در نهایت ساختمانی استاندارد و پایدار از نتایج عالی استفاده از آن است.

مهندسان ساختمان سازی برای انتخاب اسپیسر وزن وارده بر آن، قطر میلگرد، بودجه و نیاز پروژه، نوع افقی یا عمودی اجرا و … را مدنظر قرار می‌دهند.

چرا از اسپیسر استفاده می‌کنیم؟

زنگ زدگی یک فعالیت شیمیایی هست که همه ما در کتاب های علوم سال‌های ابتدایی تحصیل با آن آشنا شده‌ایم. زنگ زدگی مانند بیماری خوره به جان فلزات می‌افتد. فلز زنگ زده فلز سالمی نیست و نمی‌تواند در بلند مدت کارایی داشته باشد.

زنگ زدگی میلگردها می‌تواند آثار مخربی بر سازه‌ها داشته باشد. در صورتی که میلگردها با رطوبت، سولفات، مواد شیمیایی و… برخورد داشته باشد، دچار زنگ زدگی می‌شود. به طور مثال دیوار بتنی که میلگرد زنگ زده دارد با پوسیدگی ریزش بتن ممکن است مواجه گردد.

اسپیسر یک ابزار حمایتی برای میلگرد است. برخورد میلگرد با بتن باعث زنگ زدگی آن می‌شود. اسپیسر در اینجا به نجات میلگرد می‌آید و از آن در برابر شرایط جوی، آب و هوایی و عناصر شیمیایی مراقبت می‌کند. اسپیسر همچنین به ثبات میلگرد کمک می‌کند و از حرکت آن بر سطح بتن جلوگیری می‌کند. این وسیله در حکم تکیه‌گاهی برای میلگرد است. جدای از این موارد اسپیسر به پیشبرد سریع یک پروژه ساختمانی کمک می‌کند و سرعت انجام کار را نیز بالا می‌برد.

اسپیسر از جا به جایی میلگردها در میدان بتن پیشگیری می‌کند. این مورد در ساخت و ساز اهمیت زیادی دارد.

کاربرد اسپیسر به اختصار

  • پیشگیری از زنگ زدگی و خورگی میلگرد
  • افزایش سرعت اجرای سازه
  • پوشش دهی کامل میلگرد
  • افزایش کیفیت، پایداری و استحکام سازه
  • پیشگیری از آتش سوزی

آشنایی با انواع اسپیسر و کاربرد آنها

انواع اسپیسر

اگر از فروشنده‌ای بخواهید نوع خاصی از اسپیسر را به شما نشان دهد. حتما از دیدن انواع مختلف آن متعجب می‌شوید.

اسپیسر انواع مختلفی دارد. این ابزارهای مهم در جنس، شکل، اندازه، مقاومت، کاربرد و… با یکدیگر متفاوت هستند. با توجه به شرایط پروژه، نظر کارفرما و مجری کار، نیاز پروژه، نوع سازه و… از اسپیسرهای متفاوتی استفاده می‌شود. در بخش بعد درباره انواع مختلف اسپیسر با توجه به جنس و کاربرد اطلاعاتی را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

اسپیسر با توجه به جنس آن

اسپیسر با توجه به جنس دارای سه نوع پلاستیکی، بتنی و آهنی است.

  • اسپیسر پلاستیکی

یکی از انواع اسپیسر با توجه به جنس اسپیسر پلاستیکی است. این اسپیسر طرفداران زیادی دارد و در پروژه‌های متعدد از آن استفاده می‌شود. قیمت مناسب، وزن و صرفه اقتصادی، همچنین کاربردی بودن آن در پروژه‌های مختلف از دلایل محبوبیت این اسپیسر در کشورمان است.

اسپیسر نوع پلاستیکی برای ثابت نگه داشتن بتن بر سطح میلگرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. از نقاط قوت دیگر این جنس اسپیسر می‌توان به نصب آسان و بدون دردسر آن اشاره کرد.

تا اینجا حتما ذهنیت مثبتی نسبت به اسپیسر پلاستیکی پیدا کرده‌اید، البته بد نیست که با نقاط ضعف آن نیز آشنا شویم. این اسپیسر را به نوعی قطعه‌ای جدا از سازه ساختمانی می‌دانند چرا که با توجه به جنس ضعیف پلاستیک توانایی تحمل بار زیادی ندارد، همچنین در برابر حرارت زیاد نیز دچار تغییراتی می‌گردد، به طور مثال ممکن است کج شود، شکل ابتدایی خود را از دست دهد یا در بدترین حالت ذوب گردد. این ایرادات اسپیسر پلاستیکی در اسپیسر بتنی رفع شده است.


مطلب پیشنهادی : انواع آهن‌آلات ساختمانی [کاربردها+نکات مهم در خرید و استفاده از آهن‌آلات ساختمانی]


اسپیسر بتنی

اسپیسر بتنی

اسپیسر بتنی، قدرتمندتر از اسپیسر پلاستیکی است و دیگر آن را عنصر بیگانه‌ای از سازه ساختمانی یا عمرانی به شمار نمی‌آورند. این اسپیسر سازگاری خوبی با بتن مسلح دارد، چرا که هم جنس آن است.

هیچ شکافی بر سطح این اسپیسر ایجاد نمی‌شود. اسپیسر بتنی در برابر حرارت آسیب نمی‌بیند، همچنین بار وارده زیاد را نیز به خوبی تحمل می‌کند. اما این اسپیسر قیمت بالاتری از نوع پلاستیکی آن دارد به همین دلیل طرفداران کمتری نیز دارد.

نصب اسپیسر بتنی با گیره‌های پلاستیکی است که ممکن است به خوبی در بتن فرو نرود، این گیره‌ها فقط تا اندازه 5 میلیمتر در بتن فرو می‌رود، همین ممکن است برای آن مشکل ایجاد کند و نقطه ضعف این اسپیسر محسوب می‌گردد.

  • اسپیسر فلزی

نوع دیگر اسپیسر نوع فلزی است. اسپیسر فلزی با جنس میلگرد کاملا سازگار است و به خوبی میلگرد را بر سطح بتن ثابت نگه می‌دارد، مقاومت فشاری فوق‌العاده‌ای دارد. البته قیمت این نوع اسپیسر نیز نسبتا بالا است. همچنین امکان زنگ زدگی آن نیز بالا است. این موارد ممکن است خریدار را در انتخاب اسپیسر فلزی دچار تردید کند.

 اسپیسر با توجه به کاربرد آن

اسپیسر با توجه به کاربرد به دو نوع افقی و عمودی تقسیم می‌گردد.

  • اسپیسر کفی یا افقی

این اسپیسر انواع مختلفی دارد و با نام کفی یا افقی شناخته می‌شود. همانطور که از نام آن پیداست در کف یا بخش افقس سازه کاربرد دارد.

  • اسپیسر مینی فیکس

این اسپیسر برای سقف‌های سبک مانند عرشه فولادی و سقف کامپوزیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. توان تحمل بار آن حدود 35 کیلوگرم است. میلگردهای 6 تا 18 میلیمتر را برآن می‌توان قرار داد.

  • اسپیسر ماکس فیکس

برای میلگردهای 8 تا 22 میلیمتر کاربرد دارد. از نوع نیمه سنگین است و برای پوشش بتنی 30 تا 75 میلیمتر از آن استفاده می‌شود. این اسپیسر بار را تا 180 کیلوگرم تحمل می‌کند.

  • اسپیسر کفی هارد فیکس

برای ساخت کف پر تراکم سازه از این نوع اسپیسر سنگین استفاده می‌کنند، اسپیسر کفی، برای میلگردهایی با حداقل سایز 10  میلیمتر و همچنین 10 تا 32 میلیمتر قابل استفاده هستند. این اسپیسر تا 350 کیلوگرم بار را تحمل می‌کند.

  • اسپیسر میلگرد یوفیکس

 کاربرد این اسپیسر برای زمانی است که سازه دارای میلگردها با سایزهای متفاوت است. این اسپیسر دارای قفل کن میلگرد و جایگاه مناسب برای قرار دادن انواع سایزهای است. اسپیسر میلگرد یوفیکس ۲۰۰ کیلوگرم بار را می‌تواند به دوش کشد.

  • اسپیسر فلت فیکس

طراحی آن به اسپیسر مینی فیکس شباهت دارد؛ وجه تمایز آن یک کف صاف است و برای سقف ها و کف های سبک مانند سقف تیرچه بلوک می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. میلگردهایی با اندازه ۶ الی ۱۴ میلیمتر را در آن می‌توان جا داد.

  • اسپیسر ساید فیکس

 از نوع متوسط و نیمه سنگین است و وزن تا حدود 200 کیلوگرم تحمل می‌کند. این اسپیسر یکطرفه بوده و برای پوشش بتنی در سازه های با وزن متوسط و نیمه سنگین کاربرد دارد. اسپیسر ساید فیکس دارای قفل کن یکطرفه است و آن را از بغل نیز می‌توان روی میلگرد قرار داد. این قفل کن، مزیت خوبی برای این اسپیسر محسوب می‌شود و آن زا متمایز می‌کند.

  • اسپیس فلت بار

نوعی اسپیسر است که میلگردهایی با سایز 8 تا 14 میلیمتر را می‌توان بر آن قرار داد. اسپیسر فلت بار پوششی بر میلگردهایی که کف های نرم و فرو رونده دارند، محسوب می‌شود. جالب اینکه دو ردیف میلگرد متقاطع را نیز بر آن می‌توان جا داد.

  • اسپیسر دابل فیکس

 برای سقف‌های بتنی و سقف‌هایی با ضخامت بالا کاربرد دارد. این ابزار را بر دو شبکه و برای ایجاد پوشش بتنی در دال های بتنی و سقف های بتنی می‌توان استفاده کرد. دو قسمت مادگی و نر آن برای اجرا مونتاژ می‌گردند.

  • اسپیسر لانگ بیس

این اسپیسر برای سقف‌های وسیع و سقف‌های آماده شده با مش‌های بافته شده کاربرد دارد. برای کف سازی سازه هایی همچون سالن و محوطه استفاده می‌شود. این ابزار، بار را تا 200 کیلوگرم نیز تحمل می‌کند.

  • اسپیسر راند بیس

این اسپیسر ساده و اقتصادی است. برای دیوار پیش ساخته، سقف‌های سبک همچون دال مجوف کاربرد دارد.  اسپیسر راند بیس همچنین تحمل بار تا 250 کیلوگرم را دارد.

  • اسپیسر عمودی

این اسپیسر نیز انواعی دارد که با آنها در این بخش آشنا می‌شویم. اسپیسر عمودی در بخش‌هایی مانند دیوارها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • اسپیسر ویل فیکس

کاربرد اسپیسر ویل فیکس برای سطوح عمودی همچون دیوار و ستون است. این اسپیسر دارای قفل کن قدرتمندی است که میلگردها را پا بر جا نگه می‌دارد. اسپیسر ویل فیکس، مانع پیچیدگی آرماتور می‌شود و به صورت موازی از میلگردها در برابر بتن محافظت می‌کند. اسپیسر ویل فیکس پوشش بتنی 15 تا 100 میلی متر را می‌تواند ایجاد کند.

  • اسپیسر ویل سان

اسپیسر خورشیدی

این اسپیسر را با نام‌های خورشیدی و گرد نیز می‌شناسند. تفاوت اسپیسر ویل سان با اسپیسرهای دیگر در شکل یا ساختار آن است به گونه‌ای که در سطح خارجی خود دندانه ندارد. داخل آن کمان‌های منظمی قرار دارد و آن برای محافظت در برابر شکستن دندانه‌های اسپیسر است. این اسپیسر مقاومت و استحکام خوبی دارد و برای بخش‌های عمودی با وزن متوسط مناسب است.

  • اسپیسر کیج فیکس

از انواع دیگر اسپیسر عمودی است، برای بخش‌های عمودی سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسپیسر وزن بار میلگردهای 8 الی 14 میلی متر را می‌تواند تحمل کند. ساختار اسپیسر کیج فیکس بدون دندانه است و اگر قالب‌ها حرکت کنند، هیچ آسیبی به اسپیسر و عملکرد آن وارد نمی‌شود.

در پایه پل ها، قالب های لغزنده، قالب های بالا رونده، سازه های دریایی و… می‌توان از این اسپیسر استفاده کرد.

شرکت عالی سازان عرش کارمانیا، مجری سازه‌ های ساختمانی از نیروی متخصص و حرفه‌ای برخوردار می‌باشد و بخش‌های مختلف طراحی و اجرای یک سازه را به عهده می‌گیرد. در بخش‌های مختلف طراحی و اجرای سازه ساختمانی خود از خدمات این شرکت استفاده کنید و بهترین نتیجه را بگیرید.


مطلب پیشنهادی : سقف کاذب [انواع،کاربردهاو هزینه سقف کاذب در سال 1403]


چگونه اسپیسر اجرا می‌شود؟

  • اسپیسر در کف یا اسپیسر افقی به صورت پراکنده پخش می‌گردد و در جایگاه خود قرار داده می‌شود. میلگرد مش بندی شده از بالا در این اسپیسر تعبیه می‌شود. به این شکل اسپیسر بدون اتصال الزامی به میله در بخش زیرین محکم می‌گردد. در این شرایط اسپیسر یک سد ایجاد می‌کند و پوشش کامل و مورد نیاز میلگرد را فراهم می‌کند.
  •  اسپیسر را می‌توان با یک سیم فلزی یا بست پلاستیکی به میلگرد مش بندی شده وصل کرد. در این حالت اسپیسر را در نقاط تعیین شده‌ای به میلگرد می ‌توان متصل کرد. این مورد برای اسپیسر در حالت عمودی بسیار مناسب است و کاربرد دارد. این روش از تکان خوردن میلگرد جلوگیری می‌کند و آن را ثابت نگه می‌دارد.
  • در بخش‌ های قبلی با اسپیسر خورشیدی آشنا شدیم. این قبیل اسپیسر سوراخی در کف دارند که میلگرد در آنها جا می‌گیرد. در این نوع اسپیسر حتی اگر میلگرد تکان بخورد، از میلگرد جدا نمی‌شود.

مزایای اسپیسر چیست؟

مزایای اسپیسر

تا اینجا با برخی از مزایای اسپیسر آشنا شدیم، برخی از آنها را در بخش زیر با هم مرور می‌کنیم.

  • با استفاده از اسپیسرها، سطح آرماتورها و میلگردها به طور کامل پوشش داده و مراقب می‌شود.
  • اسپیسر مقرون به صرفه است و نوع پلاستیکی آن نیز قیمت پایینی دارد.
  • وزن اسپیسر کم است؛ بنابراین جا به جایی آن آسان است و هزینه نگهداری آن نیز پایین است.
  • در شرایط شیمیایی و محیطی مختلف از میلگردها به خوبی مراقبت می‌کند.
  • روش استفاده از آن آسان است و به سرعت انجام می‌گیرد.
  • و ….

مقررات ملی ساختمان برای پوشش میلگرد

مبحث نهم مقررات ساختمان به پوشش میلگرد اختصاص دارد، اگر می‌خواهید با این مقررات مهم آشنا شوید، بهتر است این بخش را با دقت بیشتری مطالعه فرمایید.

  • قطر میلگرد می بایست چهار سوم بزرگترین اندازه اسمی سنگدانه ها باشد.
  • میلگردها باید با شرایط محیطی سازگار و همچنین مناسب نوع قطعه مورد نظر باشند. آنها نباید از مقدار مشخصی نیز کمتر باشند.
  • اگراجرای بتن در کنار خاک مقاوم باشد، باید به صورت عمودی تماس داشته باشد و ضخامت پوشش بتن از ۷۵ میلی متر نیز نباید کمتر باشد.
  • اگر بتن سطح فرو رفته و برجسته ای داشته باشد، ضخامت پوشش در عمق فرورفتگی را باید اندازه گرفت
  • اگر در سازه ساختمانی حفاظت‌ها سطحی انجام شود، می‌توان پوشش بتنی تا ۲۰ میلی متر را کاهش داد.
  • اگر رده بتنی در حدود ۵۰ مگاپاسکال بیشتر از حداقل اندازه باشد، می‌توان پوشش بتن را ۵ میلی متر کمتر در نظر گرفت.

سخن آخر

تبریک می‌گوییم حالا به خوبی با اسپیسر، کاربرد و انواع آن آشنایی پیدا کردید. اسپیسر در زمان های نه چندان دور به صورت سنتی با چوب یا سنگ ایجاد می‌شده است. امروزه این ابزار مفید ساختمان سازی پیشرفت زیادی کرده است و در اندازه‌ها و انواع مختلف تولید شده، به طوری که نیازهای مختلف سازه های ساختمانی را پوشش می‌دهد. با استفاده از اسپیسر از خسارت‌های احتمالی بعدی پیشگیری می‌شود. دانستیم که این ابزار کارایی زیادی دارد، انواع مختلفی دارد، سبک و مقرون به صرفه است.

مهندسان عالی سازان عرش کارمانیا از ابزارهای به روز مانند اسپیسر در اجرای سازه ساختمانی بهره می‌گیرند تا بهترین ساختمان را در انتهای کار پیش رو داشته باشند. شرکت عالی سازان، با خدمات اجرایی متنوع، تخصص عالی و تعهد فوق‌العاده آماده ارائه بهترین خدمات به شما است. این شرکت با تجربه، شما را در تمام عرصه‌های ساخت و ساز همراهی می‌کند. با کارشناسان عالی سازان تماس بگیرید، از مشاوره رایگان بهره ببرید و پروژه خود را به حرفه‌‌ای ترین مرجع بسپارید.

اولین دیدگاه را بنویسید

درخواست خدمات عالی سازان

جهت در خواست خدمات فرم زیر را تکمیل نمایید

"*" indicates required fields

درخواست مشاوره رایگان از  عالی سازان

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید

"*" indicates required fields