داربست فلزی، یکی از اجزای مهم ساخت و ساز ساختمان است. این ابزار، سازه را تا زمان تکمیل ایمن نگه میدارد. از آنجا که داربست فلزی اهمیت زیادی در پروژههای عمرانی دارد؛ در این مقاله از سایت عالی سازان عرش کارمانیا به داربست فلزی، انواع و کاربرد آن پرداختهایم.
عالی سازان عرش کارمانیا، مجری متخصص سازههای ساختمانی است و انواع خدمات اجرایی مانند احداث سقف یوبوت، سقف کانتون و همینطور اجرای سقف وافل و … را به عهده دارد. این شرکت سازه را با ایمنی کامل طراحی و اجرا میکند و استانداردهای لازم را در تمام فرایندهای ساخت و ساز در نظر میگیرد. شرکت عالی سازان داربست فلزی و دیگر اجزای ایمن سازی را به کار میبرد تا کارفرما از نتیجه عالی آن لذت ببرد. برای استفاده از مشاوره رایگان ساخت و ساز و ثبت سفارش، با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.
در ادامه با ما همراه باشید تا به قلمرو داربست فلزی قدم بگذاریم و درباره کاربرد و انواع آن اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
داربست فلزی چیست؟
شاید بارها برای گشت و گذار به بیرون از منزل رفته باشید و در محیط اطراف خود میلههای تنیده شده به دور یک ساختمان در حال ساز را دیده باشید، این میله ها همانند یک قفس ساختمان را در خود حبس کردهاند. این میلهها در واقع همان داربست فلزی را تشکیل میدهند.
به لولههای فلزی در اندازههای مختلف داربست فلزی میگویند. این لولهها همانند بادیگاردی برای ساختمان در حال ساخت هستند و آن را محکم و پا برجا نگه می دارد. ایمن سازی محیط داخلی و خارجی اهمیت زیادی دارد و لولههای داربست به خوبی این ایمنی را فراهم میکنند. لوله داربست به همراه بست و محافظ اجزای داربست فلزی را تشکیل میدهند.
لولههای داربست بار وارده ساختمان را نگه میدارند و از فرو ریختن آن جلوگیری میکنند. پس به سازه فلزی که از ساختمان محافظت میکند و نگه دارنده آن است، داربست فلزی میگویند. در ادامه به کابردهای داربست فلزی میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: اسپیسرچیست؟ [انواع اسپیسر ،کاربرد،روش استفاده و مزایا]
داربست فلزی چه کاربردهایی دارد؟
داربست فلزی نقش نگه دارنده بنای ساختمان را به عهده دارد. این داربست علاوه بر اینکه تکیه گاهی برای ساختمان نیمه ساز است، حافظ جان کارگران نیز میباشد و از آنها در برابر ریزش ساختمان پشتیبانی میکند.
همچنین این سازه فلزی، آسان سازی کار در ارتفاع را نیز فراهم میکند و کارگران با استفاده از آن در نقاطی که دسترسی دشوار است، به کار میپردازند. داربست فلزی به طور مستقیم با جان کارگران مرتبط است و در صورتی که کاملا ایمن سازی نشده باشد، میتواننپد موجب مرگ آنها شوند. پس از آنجا که بحث مرگ و زندگی در میان است، باید سازه فلزی در نهایت ایمنی ساخته شده باشد و از نظر نظام مهندسی کاملا استاندارد باشد.
در اینجا به طور اختصار کاربردها و مزایای داربست فلزی را با هم مرور میکنیم:
- نگه دارنده و مستحکم کننده سازه های ساختمانی، پل ها و…
- آسان سازی کار در ارتفاع و دسترسی به طبقات بالای ساختمان ها
- مهار کردن وزن ساختمان های نیمه ساز و پشتیبانی از کارگران
- ابزار کارگران یا پلکانی به منظور دسترسی آنها به ارتفاعات و نقاط دور از دسترس
مطلب پیشنهادی: انواع تجهیزات گودبرداری و کاربرد آنها از 0 تا 100
انواع داربست فلزی
داربست ها به طور کلی به 2 نوع چوبی و فلزی تقسیم میشوند. داربست های سنتی بیشتر از جنس چوب هستند و معمولا به صورت ثابت در جایگاه قرار میگیرند. نوع فلزی داربست امروز رایج است. این داربست دارای 8 نوع است. در این بخش با انواع داربست فلزی آشنا میشویم.
داربست فلزی معمولی
داربستهای معمولی، رایج ترین نوع آن در ساختمان سازی است، نام دیگر آن لایه آجری است و بیشتر برای اجرای نمای ساختمان ها از این داربستها استفاده میگردد.
اجزای داربستهای شامل استانداردها، سربرگ، لجر و … میشود. داربست فلزی معمولی را در فاصله ۱.۲ متری دیوار قرار میدهند. ساختار داربستهای تک این گونه است که به طور معمول این داربست ها حدود ۲ تا ۲.۵ متر از هم فاصله دارند. لجرها از اجزای مهم این داربست در ارتفاع ۱.۵ متری استانداردها را به هم متصل میشوند.
داربست فولادی
یکی از انواع رایج داربست فلزی نوع فولادی آن است و طرفداران زیادی دارد. این داربست معمولا انتخاب مهندسان است و ایمنی بالایی دارد. داربست فولادی، نصب آسانی دارد و تولید آن نیز با سهولت انجام میگیرد.
ساختار آن به این شکل است که از لوله های فولادی ساخته می شود و این لوله ها با بست فولادی به هم وصل میشوند. داربست فولادی استحکام و مقاومت بالایی دارد و مهمترین مزیت آن محسوب میگردد. شاید بارها انواع آن را در محیط اطراف خود مشاهده کرده باشید. این داربست در برابر آتشسوزی مقاومت زیادی دارد و از این نظر ایمنی سازه را حفظ میکند. از نقاط ضعف آن میتوان به قیمت بالای آن اشاره کرد.
داربست دوتایی
این داربست بیشتر در سنگ تراشی کاربرد دارد و با نام داربست مستقل نیز شناخته میشود. اجرای این داربست به این شکل است که دو ردیف داربست، در دیوارهای سرامیکی برای وصل گره ایجاد میشود. فاصله ردیف اول از دیوار ۳۰ سانتیمتر و فاصله ردیف دوم از دیوار حدود 1 متر است. با شنکش ها و مهاربندهای متقاطع، داربست دوتایی را تقویت میکند.
داربست پایه دار
برای انجام کارهای داخلی سازه از داربست پایه دار استفاده میکنند. به طور مثال برای نقاشی ساختمان یا هر گونه تعمیر و مرمت از آن بهره میگیرند. توجه داشته باشید که این داربست را تا ارتفاع 5 متر میتوانید به کار بگیرید و بیش از آن جایز نیست. کار داربست پایه دار به این شکل است که سکوی کار را بر سه پایه یا همان نردبان متحرک قرار میگیرد. نام گذاری این داربست نیز به همین دلیل است.
داربست کنسولی
نام دیگر داربست کنسولی، داربست دروازهای است. در اجرای این داربست، استانداردها با یک سری سوزن متصل شده به دیوار، پشتیبانی میشوند. این سوزن ها باید کیفیت بالایی داشته باشند و با نهایت دقت نصب گردند. نوع دیگری از این داربست با سوزنهایی که در شکافهای ایجاد شده در دیوار، محکم میگردند.
داربست معلق
داربست معلق را برای اجرای نمای ساختمان یا مرمت آن استفاده میکنند. همچنین برای رنگ آمیزی بیرونی ساختمان نیز کاربرد دارد. همانطور که از نام داربست معلق پیدا است ساختار آن به این شکل است که با سیم بکسل، زنجیر و دیگر تجهیزات آن را از پشت بام آویزان میکنند. این داربست، برای تنظیم ارتفاع، انعطاف پذیری زیادی دارد و ارتفاع این داربست را به صورت دلخواه میتوانید تغییر دهید.
.
داربست خرپا
یکی دیگر از انواع داربست، داربست خرپا است. ساختار آن به این شکل است که صفحهای مسطح و صاف را بر پایههایی مثلثی قرار میدهند و داربست خرپا را اجرا میکنند.
این داربست کمک دست کارگران است و آنها با ایستادن بر آن کارهای پروژه را در نقاط دور از دسترس انجام میدهند. البته این داربست برای ارتفاعات کم مانند دیوار یا سقف مناسب است و برای ارتفاع بلند کارایی ندارد.
مطلب پیشنهادی: مقایسه سقف وافل و یوبوت [کاربرد،مزایا،معایب،هزینه ها و …]
نکات مهم اجرای ( بستن ) داربست فلزی
- فردی که داربست فلزی را میبندد، باید متخصص و با تجربه باشد و استانداردهای لازم را اجرا کند. اجرای یک داربست غیراستاندارد، میتواند همانند پاشنه آشیل مرگ آور باشد.
- لوله های با کیفیت را برای اجرای داربست فلزی انتخاب کنید که به آسانی دچار آسیب نمی شوند.
- از به کار گیری لوله های بی کیفیت، آسیب دیده و شکسته برای اجرای داربست بپرهیزید.
- وسایل جانبی داربست مانند بست، گیره ها و… نیز باید سالم و عاری از هر نقص باشند.
- برای اجرای داربست باید مجوزهای لازم را بگیرید. بدون مجوز نمیتوانید داربست را نصب کنید.
- قوانین مهم اجرای داربست را فراموش نکنید، اندازه ها و فاصلههای لوله ها از یکدیگر بسیار مهم هستند. قوانین نظام مهندسی به طور کامل برای شما شرح داده است که استانداردهای لازم چیست.
- داربست باید مناسب پروژه شما باشد، سازگاری داربست با ساختمان یا پروژه عمرانی مورد نظر اهمیت زیادی دارد.
- نصب هر بخش باید به طور کامل صورت گیرد و بعد سراغ بخش بعدی بروید، اجرای ناقص یک بخش خطراتی به همراه خواهد داشت.
- سکوها باید حتما میله حفاظ داشته باشند. بدون میله حفاظ ایمنی لازم را نخواهند داشت.
- داربست باید کاملا استاندارد و محکم باشد و پایداری لازم را نیز داشته باشد.
- هر گونه تغییر در ساختار داربست، اجزا و… باید به اطلاع مسئول فنی داربست برسد.
کلام آخر
با مطالعه این مقاله از سایت عالی سازان عرش کارمانیا با داربست فلزی، کاربرد و انواع آن به طور کامل آشنا شدید. دانستیم که این ابزار عصای دست نیروی اجرایی و متخصص پروژه همچنین کارگران ساعی است. داربست فلزی استاندارد و پایدار به طور کامل از سازه ساختمانی مراقبت میکند و حافظ جان کارگران است.
به طور کلی ساختمان سازی و دیگر پروژههای عمرانی به تخصص، تجربه، ابزارهای مفید از جمله داربست فلزی و… نیاز دارند. شرکت عالی سازان عرش کارمانیا این ویژگی ها را به طور کامل دارد و با تکیه بر آنها خدمات طراحی و اجرایی ساختمان را به عهده میگیرد و با نتیجه عالی به شما تحویل میدهد.
میتوانید صفر تا صد پروژه خود را به عالی سازان بسپارید. این شرکت در احداث انواع سقف مانند سقف کانتون، سقف یوبوت و… تبحر دارد و پروژههای زیادی را با موفقیت به اتمام رسانده است. با یک انتخاب عالی به انتخاب های دیگر نیاز ندارید و هزینه های اضافی به شما تحمیل نخواهد شد.