در میان تمامی سقفهای ساختمانی، سقف یوبوت به دلیل استفاده از قالبهای خاص، ساختار چند لایه دارد و بهعنوان یک سقف چندلایه شناخته میشود. قالبهای ساخته شده در این نوع سقف اغلب از پلاستیک ساخته شده و در زمان اجرای سقف و بتن ریزی میزان فضای زیادی را اشغال میکنند. در نهایت این موضوع باعث کمتر شدن حجم بتن استفاده در سقف یوبوت و سبک شدن سازه موردنظر خواهد شد. در این مقاله از وب سایت شرکت عالی سازان کارمانیا، قصد داریم میزان مصرف بتن در سقف یوبوت را بررسی کنیم. اگر میخواهید در این باره بدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سقف یوبوت چیست و چگونه اجرا میشود؟
همانطور که گفته شد، سقف یوبوت یک سقف چندلایه است که به دلیل داشتن ویژگیهای خاص و منحصربهفرد در بسیاری از پروژههای ساختمانی قابلاجرا است. ساختمانهای مرتفع و همچنین ساختمانهایی با دهانههای بزرگ، در اصل کاربردهای اصلی این نوع سقف هستند.
قرار داد قالبهای یوبوت در داخل دالهای بتنی، باعث حذف بتن ناکارآمد خواهد شدو تمام این موارد باعث مقاوم سازی سازه و در نتیجه مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله و حوادث دیگر میشود. کاهش مصرف بتن در یوبوت باعث میشود که سازه ساخته شده وزن کمتری داشته باشد.
از این نوع سقف اغلب میتوان برای پروژه های فنی مهندسی که نیاز به سطوح بزرگ دارد با مزیت کاهش مصرف بتن و در نتیجه کاهش وزن ساختمان استفاده کرد. روش اجرای سقف یوبوت نسبت به سایر سازههای سقفی سادهتر و راحتتر است و همین موضوع باعث شده که این نوع سقف طی سالهای اخیر طرفدارن زیادی داشته باشد. اجزای اصلی سقف یوبوت، شامل فریم یا بارگیریهای سازهای، مواد ساختاری مانند فلز، چوب یا آلومینیوم و سیستم نورپردازی هستند.
مراحل زیر، مراحل اجرای سقف یوبوت به صورت خلاصه هستند:
- بستن قالب تخت زیرین دال
- بستن شبکه آرماتور پایین دال
- چیدن قالبها طبق نقشه
- بستن شبکه آرماتور بالای دال
- بتنریزی لایه ابتدایی سقف یوبوت
- تکمیل بتنریزی
- باز کردن قالب
در ادامه در مورد سقف یوبوت و بتنریزی اطلاعاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
میزان مصرف بتن در سقف یوبوت چگونه محاسبه میشود؟
برای برآورد میزان مصرف بتن در سقفهای یوبوت باید از یک فرمول کمک گرفت تا بتوان این مقادیر را به صورت دقیق محاسبه کرد. این در حالی است که مصرف بتن در سقف یوبوت با سقفهای دیگر مانند تیرچه بلوک و دال بتنی کاملا متفاوت است و در این نوع سقف به دلیل طراحی خاص و منجربهفرد از میزان بتن کمتری استفاده میشود.
یک وجه اشتراکی که بین سقف یوبوت و کوبیاکس وجود دارد، بتن ریز اولیه به مقدار ۱۰ سانتی متر و انجام عملیات ویبره است. در سقف یوبوت برای بتن ریزی از روانکنندهها باید استفاده شود و برای پخش کامل بتن، باید بتنریزی روی تمامی قالبها انجام شود. این در حالی است که در سقف کوبیاکس نیازی به روان کننده نیست و به دلیل شکل کروی، بتن ریزی راحت تر صورت میگیرد.
نکته مهم اینجاست که باتوجه به اینکه یک تیرچه در دوزرف قالب یوبوت قرار داده میشود، باید در مرحله اول، حجم بتن در سطح یک قالب یوبوت در ضخامت سقف محاسبه شده بعد حجم قالب یوبوت کسر شود. در نهایت این مقدار بر مساحت کف قالب با احتساب تیرچه دور آن تقسیم شده و حجم بتن مصرفی سقف در یک متر مربع بدست میآید.
بهتر است این موضوع را با یک مثال توضیح دهیم. محاسبه بتن سقف یوبوت 16 با ضخامت 30 سانتی متر به صورت زیر است:
متر مکعب ۰٫۱۰۸ =۰٫۶۲*۰٫۶۲*۰٫۳ : حجم کل
متر مکعب ۰٫۰۴۳ =۰٫۵۲*۰٫۵۲*۰٫۱۶ :حجم یوبوت
متر مکعب ۰٫۰۶۵ = ۰٫۰۴۳-۰٫۱۰۸ : حجم بتن
مترمکعب/بر متر مربع ۰٫۱۸ = (۰٫۶۲*۰٫۶۲)/۰٫۰۶۵
۴۴۱= ۰٫۱۸*۲۴۵۰ وزن یک مترمربع سقف یوبوت
با توجه به این مقادیر به دست آمده، وزن بتن مصرفی سقف یوبوت به صورت تئوری برای سقف ۳۰cm ، ۴۴۱ kg/m2 است که معادل ۴۰ درصد کاهش وزن است.
مطلب پیشنهادی : جدیدترین سقف ساختمان [معرفی و بررسی جدیدترین سقف های ساختمان]
عوامل مؤثر بر میزان مصرف بتن در سقف یوبوت
بااینکه نسبت به دیگر سازههای سقفی در سقف یوبوت از میزان بتن کمتری استفاده میشود، اما مقدار بتن ممکن است در هر پروژه متفاوت باشد. عوامل موثر بر میزان مصرف بتن در سقف یوبوت به پارامترهای زیر بستگی دارد.
ضخامت دال بتنی
انواع مختلفی از دالهای بتنی وجود دارند که هرکدام برای پروژههای مختلفی قابل استفاده هستند. به هراندازه که دال بتنی موردنظر ضخامت بیشتری داشته باشد، باید از میزان بتن بیشتری هم استفاده کرد.
نوع و ابعاد قالبهای یوبوت
نوع و ابعاد قالب یوبوت هم در میزان مصرف بتن این نوع سقف تاثیر دارد. باتوجه به اینکه قالبهای یوبوت انواع مختلفی دارند، قالب یوبوت اصلاح شده در ابعاد 30 در 30 یا 34 در 34 سانتیمتر ساخته میشوند. در این نوع قالب به دلیل کاهش احتمال عدم نفوذ بتن زیر قالبها، باید از میزان بتن بیشتری نسبت به قالب یوبوت معمولی استفاده کرد. حداقل فاصله در این قالبها 10 سانتیمتر است.
نحوه بتنریزی و تراکم بتن
نحوه بتن ریزی و تراکم بتن هم میتواند در میزان مصرف بتن در سقف یوبوت تاثیر داشته باشد. به دلیل جلوگیری از شناورشدن قالبها در سقف یوبوت، باید بتن ریزی در یک یا دو مرحله انجام شود. در مرحله اول بتنریزی تا زیر قالبها یا تا تراز میانی قالبها فرآیند بتن ریزی انجام میشود و پس از ریختن لایه بتن زیرین، ویبره کامل و گیرش اولیه آن، باید بتن ریزی دال فوقانی و تیرچههای میانی انجام شود.
بتنریزی لایه دوم باید قبل از گیرش اولیه بتن تحتانی آغاز شود؛ این کار از ایجاد درز سرد بین دو لایه جلوگیری خواهد کرد.
روشهای کاهش مصرف بتن در سقف یوبوت
برای کاهش مصرف بتن در سقف یوبوت باید از روشهای زیر کمک گرفت:
استفاده از طرح اختلاط مناسب بتن
از آنجایی که مقدار بتن موردنیاز برای ساختوساز زیاد است، با صرفهجویی در تعداد و مقدار بتن مصرفی یا حتی مصالح ساختمانی، میتوان یک پروژه اقتصادی داشت. منظور از طرح اختلاط بتن، نسبت مناسب سیمان، ماسه و سنگدانه برای تهیه نوع بتن متناسب با مقاومت سازه مورد است. اگر این طرح برای هر پروژه به بهترین شکل ممکن انجام شود، میتوان میزان مصرف بتن را کاهش داد.
بهینهسازی طراحی سازهای
منظور از بهینهسازی طراحی سازه، انتخاب مواد، شکل، ابعاد و اتصالات مناسب برای سازه موردنظر است. در واقع هدف این بهینهسازی کاهش هزینههای پروژه و بهبود عملکرد آن است. یکی دیگر از مواردی که باعث کاهش میزان مصرف بتنی خواهد شد، بهینهسازی طراحی سازهای است.
رعایت استانداردهای اجرایی و جلوگیری از هدررفت بتن
بتن ریزی سقف یوبوت باید با رعایت ضوابط اجرایی انجام شود. اگر تمامی مصالح ساختمانی یا حتی میزان بتن استفاده شده مطابق با استانداردهای اجرایی باشند، این موضوع از هدر رفت بتن در پروژه موردنظر جلوگیری خواهد کرد.
مطلب پیشنهادی : مقایسه سقف های یوبوت و کانتون
مزایای بهینهسازی مصرف بتن در سقف یوبوت
بهینهسازی مصرف بتن در سقف یوبوت، علاوه بر سبک شدن سازه موردنظر باعث کاهش هزینههای پروژه خواهد شد. وقتی که میزان بتن کمتری در سازه استفاده شود، این موضوع در بهبود عملکرد سازهای و کاهش وزن مرده ساختمان تاثیر بهسزایی دارد. همچنین علاوه بر همه این موارد، افزایش پایداری محیط زیستی با کاهش مصرف مواد اولیه را هم میتوان از مزایای بهینه سازی مصرف بتن در سقف یوبوت دانست.
نتیجهگیری
سقفهای یوبوت به دلیل استفاده از پلاستیکهای توخالی باعث کاهش حجم بتن و در نتیجه کاهش وزن سازه موردنظر خواهند شد. در این نوع سقفها همانطور که گفتیم، به دلیل ویژگیهایی که دارد از میزان بتن مصرفی و حتی فولاد و میلگردهای کمتری استفاده میشود و این موضوع در نهایت میتواند باعث کاهش هزینههای پروژه شود.
در این مطلب اطلاعاتی را در مورد میزان مصرف بتن سقف یوبوت در اختیار شما گذاشتیم. به کمک یک فرمول خاص میتوانید میزان بتن مصرفی در این سازه سقفی را محاسبه کنید و به کمک روشهایی مانند بهینهسازی طراحی سازهای و رعایت استانداردهای اجرایی از هدر رفت بتن جلوگیری کنید.
در نهایت برای اجرای سقف یوبوت، به متخصصین این زمینه نیاز خواهید داشت. با تصمیمگیری آگاهانه و همکاری با متخصصین مجموعه عالی سازان عرش کارمانیا، میتوان پروژهای موفق و پایدار داشت. برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما میتوانید با شماره 02191301116 در تماس باشید.