سقف وافل یکی از سقفهای مدرن با طراحی خاص و منحصربهفرد در صنعت ساختمانسازی است که توجه بسیاری از مهندسان و معماران را جلب کرده است. این نوع سقف به دلیل ساختار شبکهای خود در زیباسازی سازه، کاهش وزن مرده ساختمان و همچنین کاهش هزینههای پروژه نقش مهمی را ایفا میکند. سوالی که اینجا مطرح میشود این است که آیا سقف وافل باعث کاهش مصرف بتن و میلگرد خواهد شد؟ اگر بهعنوان مهندس عمران و معمار، پیمانکاران پروژههای ساختمانی یا حتی دانشجویان رشتههای مرتبط با ساختمان و سازه فعالیت دارید، شاید این سوال شما هم باشد!
در این مقاله به بررسی تأثیر سقف وافل بر کاهش مصرف بتن و میلگرد و مقایسه با سایر سیستمهای سقفی و تحلیل اقتصادی آن خواهیم پرداخت. اگرشماهم جزء این دسته از افراد هستید و میخواهید پاسخ این سوال را بدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سقف وافل چیست و چگونه اجرا میشود؟
سقف وافل بهعنوان یک سازه بتنی دارای ظاهری مدرن و پنجرهای شکل است. این محصول به وسیله بتن مسلح ساخته شده و بیشترین کاربرد آن در سازههایی با ارتفاع 8 تا 12 متر ( مانند سازههای ویلایی، فرودگاهها، سالنها و ایستگاههای مترو) است. داشتن ظاهری مدرن و زیبا، مقاومت بالا، مدت زمان اجرای کوتاه و… از مزایایی است که میتوان برای این نوع سقف در نظر گرفت.
این نوع سقف به دلیل داشتن سیستم منحصربهفرد باعث کاهش میزان میلگرد و بتن مصرفی خواهد شد و این کاهش مصرف بتن در سقف وافل میزان بار وارد شده بر سازه را کمتر خواهد کرد. سهولت و سازگاری اجرای این نوع سقف با شرایط فنی و اقتصادی کشور باعث شده که سقف وافل طی سالهای اخیر موردتوجه بسیاری از مهندسان و پیمانکاران باشد.
معمولا برای اجرای سقف وافل یا دال تخت به موارد زیر نیاز است:
- جک، اسکافلد و داربست که نگهدارنده زیرین سقف بهعنوان المان عمودی هستند.
- پروفیل لوله، قوطی یا چهارتراش برای نگهدارنده قالبهای وافل که نقش المانهای افقی را ایفا میکنند.
- قالبهای فلزی، تخته چوبی و یا ورق فلزی که برای اجرای مناطق توپر سقف استفاده میشوند.
در نظر داشته باشید که قالبهای وافل، بتن، میلگرد و تیرها از اجزای اصلی این نوع سقف هستند. سقف وافل به این دلیل که از میلگرد و بتن کمتری استفاده میکند؛ نسبت به سقف و سیستمهای سنتی مثل تیرچه بلوک و دال بتنی ارزانتر است و در نهایت هزینه کمتری برای پروژه موردنظر دارد. از طرفی دیگر، سقف وافل برای دهانههای بلند مناسب است؛ درحالی که سقفهای تیرچه بلوک معمولا گزینه خوبی برای این منظور نیستند.
کاهش مصرف بتن در سقف وافل
همانطور که در توضیحات بالاهم گفته شد، طراحی خاص سقف وافل باعث حذف قسمتهای غیرضروری بتن میشود؛ در نتیجه این موضوع افزایش مقاومت با کاهش وزن سازه را به همراه خواهد داشت؛ در چنین مواقعی نیاز به بتن مصرفی هم کمتر خواهد شد.
در نظر داشته باشید که میزان بتن مصرف شده در سقف وافل باتوجه به ضخامت و دهانه سقف مشخص خواهد شد. در نتیجه این میزان بتن برای سقف وافل دوطرفه و سقف وافل یک طرفه متفاوت است. به هر اندازه که ضخامت سقف وافل کمتر باشد، میزان بتن مصرفی موردنظر هم کمتر خواهد شد.
حجم بتن مصرفی برای هر متر مربع سقف وافل دوطرفه، معمولا بین 0.20 تا 0.30 متر مکعب است. این در حالی است که حجم بتن مصرفی برای سقف وافل یکطرفه، معمولا بین 0.18 تا 0.25 متر مکعب در نظر گرفته شده است. اگر بخواهیم یک مقایسه کوچکی از سقف وافل دال بتنی داشته باشیم باید بگوییم که سقف دال بتنی همانطور که از اسم ان مشخص است، از فولاد و بتن ساخته شده و باتوجه به ماهیت خود، بیشترین کاربرد را در سطوح افقی مانند کف و سقف دارد.
میزان مصرفی بتن سقف وافل با سقف دال بتنی هم متفاوت است. با در نظر گرفتن 5 سانتیمتر، تقریبا ۰.۱۸ مترمکعب در هر مترمربع زیربنا باید بتن در نظر گرفته شود.
مطلب پیشنهادی : جدیدترین سقف ساختمان [معرفی و بررسی جدیدترین سقف های ساختمان]
کاهش مصرف میلگرد در سقف وافل
علاوه بر کاهش بتن، استفاده از این سقف، باعث کاهش مصرف میلگرد در ساختمان موردنظر خواهد شد. نحوه عملکرد سقف وافل در توزیع بهتر نیروها باعث کاهش نیاز به آرماتوربندی متراکم در سازه خواهد شد. در نتیجه در صورت کاهش تنش در سازه نیاز کمتر به میلگردهای تقویتی خواهید داشت و این موضوع باعث صرفهجویی در هزینههای پروژه شما خواهد شد.
اگر بخواهیم به مقایسه سقف وافل و تیرچه بلوک بپردازیم؛ باید بگوییم که سقف وافل به دلیل کاهش میلگرد نسبت به سقف تیرچه بلوک و دال بتنی، بهصرفهتر است. برای سقفهای توخالی در هر متر مربع ۱۸ کیلوگرم و برای سقف وافل در هر متر مربع ۱۲ کیلوگرم میلگرد نیاز خواهیم داشت و این نشان از کاهش میزان میلگرد مصرفی در این نوع سقف خواهد بود.
پروژههایی که طی چندسال اخیر از سقف وافل برای سازههای ویلایی یا حتی سازههای مختلف استفاده کردهاند، نسبت به سایر پروژههای دیگر با سقف و سیستمهای مختلف، با کاهش چشمگیر میلگرد و در نتیجه کاهش هزینههای مصرفی پروژه روبرو بودهاند.
تأثیر اقتصادی و زیستمحیطی سقف وافل
علاوه بر تمامی این مزایای گفته شده در مورد سقف وافل، استفاده از این نوع سقف باعث کاهش هزینههای اجرایی به دلیل مصرف کمتر مصالح ساختمانی خواهد شد.
وقتی که این اتفاق بیفتد، در نتیجه کاهش ضایعات و آلودگی زیستمحیطی را به همراه خواهد داشت. در نهایت با انتخاب سقف وافل میتوان انتظار سبکتر شدن سازه و کاهش هزینههای فونداسیون و ستونها را داشت. بنابراین اگر به فکر ایجاد یک سازه و انتخاب یک سقف مناسب هستید، پیشنهاد ما به شما سقف وافل است.
مقایسه سقف وافل با سایر سیستمهای سقفی از نظر مصرف مصالح
در جدول زیر سقف وافل را با سایر سیستمهای سقفی از نظر مصرف مصالح بررسی خواهیم کرد.
مزایا و معایب |
میزان مصرف میلگرد (کیلوگرم/مترمربع) | میزان مصرف بتن (مترمکعب/مترمربع) | سیستم سقفی |
مقاومت بالا، اما وزن و هزینه بیشتر |
زیاد | زیاد | دال تخت |
سبک، مقاوم و اقتصادی |
کم | کم |
سقف وافل |
مناسب برای سازههای خاص و بارهای سنگین | متوسط | متوسط |
یوبوت |
هزینه کمتر، اما محدودیت در دهانههای بزرگ | متوسط | متوسط |
تیرچه بلوک |
چالشها و نکات مهم در استفاده از سقف وافل
همانطور که میدانید سقف وافل جزء سیستمهای سقفی سبک است. در زمان استفاده از این نوع سقف باید به نکات مهمی دقت داشته باشید تا بتوانید کار را به بهترین شکل اجرا کنید. یکی از موارد مهمی که باید به آن دقت کنید، طراحی دقیق و محاسبات مهندسی است. این نوع سقف باید طبق محاسبات مهندسی به صورت دقیق برای سازه موردنظر طراحی و اجرا شود تا در نهایت بهترین کارائی را داشته باشد.
همچنین هزینه اولیه تجهیزات و قالبهای وافل از دیگر موضوعات مهمی است که باید حتما قبل از نصب سقف وافل بررسی شوند. به این دلیل که قالبهای وافل از اجزای اصلی این نوع سقف هستند؛ باید برآورد کنید که به چه تعداد قالب وافل یا دیگر تجهیزات نیاز خواهید داشت.
مطلب پیشنهادی : بهترین سقف سبک و ارزان برای ویلا+ راهنمای انتخاب از 0 تا 100
جمعبندی
استفاده از سقف وافل در سازه علاوه بر امکان ایجاد ساخت دهانه بزرگ، زیباسازی سازه، کاهش تعداد ستونهای ساختمان و حتی عایق صوتی و حررارتی مناسب، کاهش مصرف بتن و میلگرد در سازه را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل از این سیستم به خاطر وجود مزایای بیشماری که دارد، در بسیاری از پروژههای ساختمانی توصیه میشود. این نوع سقف معمولا در ساختمانهای مدرن و همچنین ساختمانهایی با بار سنگین بیشترین کاربرد را دارد.
اگر در این زمینه اطلاعات زیادی ندارید و میخواهید برای سازه خود سقف وافل خریداری کنید، پیشنهاد ما به شما مشاوره رایگان با کارشناسان عالی سازان درباره اجرای سقف وافل است. کارشناسان ما به صورت کاملا رایگان اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار میدهند. همچنین برای مشاهده نمونه پروژههای اجرا شده با سقف وافل میتوانید به سایت عالی سازان عرش کارمانیا مراجعه کنید.
شرکت عالی سازان عرش کارمانیا به طور تخصصی، طراحی و اجرای سقف وافل را به عهده می گیرد و با تکیه بر نیروی انسانی کارآمد، با تجربه و حرفهای، این سقف جذاب و مستحکم را به راحتی بر سازه ساختمان پیادهسازی میکند. شما از پشتیبانی کامل ما در تمام مراحل طراحی و اجرای سقف وافل بهرهمند خواهید شد.در صورتی که شرایط ساخت این سقف را از نظر کاربری و متراژ داشته باشید، بی شک سقف وافل انتخاب فوقالعادهای برای شما خواهد بود. چرا که سقف وافل از نظر اقتصادی و فنی مزایای بیشماری دارد.برای اطلاعات بیشتر پیرامون این روش عالی از خدمات مشاوره تخصصی ما استفاده کنید.